Doa, Pemberian, Sambungan Doa, Bahagian 2 (Berdoa Melalui Alkitab # 262)

TEXT: 2 Korintus 9: 7-15

11 Diperkaya dalam segala hal untuk segala kebaikan, yang menyebabkan kita mengucap syukur kepada Allah.
 
12 bagi pentadbiran perkhidmatan bukan sahaja supplieth está ketiadaan orang-orang kudus, tetapi yang banyak dengan ucapan syukur juga kepada Allah;
 
13 Whiles oleh eksperimen esta pelayanan Mereka mengagungkan Allah atas tunduk anda yang mengaku kepada Injil Kristus, dan untuk pengedaran liberal anda kepada mereka, dan kepada semua orang;
 
14 dan dengan doamu untuk kamu, yang lama-lama setelah kamu karena anugerah Allah yang besar di dalam kamu.
 
15 Terima kasih kepada Allah kerana karunia yang tidak terkatakan.

---

Kita berada dalam satu siri mesej bertajuk "Berdoa Melalui Bible:. A Series pada Setiap Passage dan Ayat Mengenai Doa dalam Alkitab" Tujuan siri ini adalah untuk menggalakkan dan mendorong anda untuk berdoa kepada Tuhan dalam Alkitab. Kami menyerlahkan setiap daripada 500 ayat dan petikan ini dalam Bible Devotional Motivator Bible. Setakat ini, kami telah menyiapkan 261 mesej dalam siri ini.

Ini adalah mesej # 262 bertajuk, Doa, Pemberian, Sambungan Doa, Bahagian 2.

Dalam petikan ini, kita melihat Paulus menggalakkan orang-orang percaya di Korintus untuk memberi keperluan kepada orang-orang percaya di Yerusalem. Seperti yang saya Membuat kes-Nya, saya Memberi empat faedah yang Menghasilkan Tentang Apabila Kristian rela memberikan kepada keperluan orang lain - empat hasil sampingan doa menjawab, jika anda akan. Ia adalah satu perkara untuk mengatakan anda berdoa Tentang keadaan Bahawa seseorang, tetapi ia adalah satu lagi perkara untuk menunjukkan keprihatinan anda dengan memberi atau berkhidmat untuk mengurangkan penderitaan mereka. Saya pasti mangsa Taufan Harvey dan Hurricane Irma menghargai doa-doa kita, tetapi Mereka menghargai lebih banyak wang yang kita berikan dan kami menghantar bekalan. Dan, seperti laporan USA Today yang menyatakan minggu ini, ia adalah agensi Kristian yang menyediakan sebahagian besar bantuan bencana di atas tanah.
 
Orang Kristian di Jerusalem tidak cukup mempunyai taufan Deal dengan, tetapi ia kemiskinan melampau yang dihadapi kerana mereka telah Sebahagian besarnya dilenyapkan dari masyarakat kerana profesion mereka iman dalam Kristus di tengah-agama Yahudi. Paulus menghendaki orang Korintus membekalkan apa yang kurang di kalangan orang Kristian di Yerusalem. The Intervarsity Press komentar menyatakan bahawa "bantuan yang tertentu yang diberikan oleh persembahan khusus itu kepada Corinthians adalah Itulah bekalan membekalkan keperluan Yehuda Kristian. Perkataan yang digunakan Menandakan kekurangan atau kekurangan keperluan asas. Pada abad pertama, ini berjumlah makanan, pakaian, dan tempat perlindungan, jadi bantuan yang diberikan melalui sumbangan Korintus adalah dengan keperluan, tidak mewah. "
 
Jika Corinthians memberikan kepada orang-orang yang beriman di Yerusalem, Paul memberitahu mereka Itu Mereka membekalkan membekalkan "ketiadaan orang-orang kudus." Ini adalah berkat pertama yang diberikan secara bebas kepada mereka yang memerlukan. Perkataan "mahu" di sini bermaksud "kekurangan." Tawaran kewangan daripada gereja Corinthian akan mengisi lubang yang wujud dalam Peruntukan gereja di Yerusalem. Mereka akan menyediakan kekurangan jemaah. Tetapi Paulus mengatakan berkat yang lebih baik daripada keperluan yang diikuti oleh perbuatan memberi.
 
Berterusan dalam ayat 12 kata saya akan menjadi hadiah mereka "oleh ucapan syukur juga yang banyak kepada Allah" melalui doa Inilah berkat yang diberikan kedua bebas memberikan kepada orang-orang yang memerlukan. Dalam erti kata lain, hadiah untuk memberi Bahawa Mereka gereja Jerusalem akan berkembang walaupun di luar apa yang akan menjadi Mereka Bertujuan dan punca pencurahan atau limpahan kesyukuran kepada Tuhan dalam doa. Alkitab mengatakan bahawa Tuhan "mendiami [kehadiran-Nya terdapat dalam] pujian umat-Nya." Hadiah Yang Memberi gereja Corinthian akan menyebabkan orang-orang Kristian di Jerusalem untuk tidak lagi berdoa untuk Keperluan mereka yang mesti dipenuhi, tetapi untuk berdoa dengan "banyak" ucapan syukur penuh semangat mereka untuk Mempunyai keperluan telah dipenuhi. Mereka akan berkata "terima kasih" kepada Tuhan.
 
Adakah anda menjadi punca sesiapa yang menawarkan kesyukuran kepada Tuhan akhir-akhir ini? Adakah anda menjadi sebab mengapa seseorang datang ke gereja dengan laporan pujian dan bukannya permintaan doa? Jika tidak, mengapa tidak mula memberikan hari ini dengan bebas? Membekalkan keperluan orang lain. Beri mereka alasan untuk bersyukur.

---

Sekarang, jika anda berada dengan kita hari ini, dan anda tidak tahu Tuhan Yesus Kristus sebagai Penyelamat anda, doa pertama anda perlu untuk menjadi apa yang kita panggil sembahyang berdosa ini.

Roma 10: 9 & 13 berkata, "Bahawa jika engkau mengaku mulutmu Dengan Tuhan Yesus, dan harus percaya dalam hatimu bahawa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, engkau akan diselamatkan ... Sebab, barangsiapa yang berseru kepada nama Mahukah dari Tuhan akan diselamatkan. "

Jika anda hanya dipercayai Yesus Kristus sebagai Penyelamat anda, dan anda berdoa bahawa doa dan bermakna ia dari hati anda, saya boleh memberitahu kepada kamu berdasarkan Firman Itu Tuhan, anda kini disimpan dari neraka dan anda dalam perjalanan anda ke syurga. Selamat datang kepada keluarga Tuhan!

Tuhan mengasihi awak. Kami mencintai awak. Dan semoga Tuhan memberkati anda.