Choose another language.

Молитвата, давањето, молитвата врска, дел 2 (молејќи се преку Библијата # 262)

Текст: 2 Коринтјаните 9: 7-15

7 Секој, според намерата во своето срце, така да нека даде; не нервозно, или на потреба: зашто Бог сака веселив давател.
 
8 И Бог е во состојба да ја исполни сета благодат кон вас; дека вие, секогаш со сета своја задоволност во сите нешта, може да изобилува со секоја добра работа:
 
9 (Како што е напишано, Тој се распрсна во странство, тој им го даде на сиромашните; Неговата праведност останува засекогаш.
 
10 Оној, кој им служи на семе на сејачот, служи како леб за својата храна, и множете го твоето семе засечено и ги зголемува плодовите на својата праведност;)
 
11 Да се ​​збогатиме во секое нешто во сета благодат, што преку нас ни благодари за Бога.
 
12 Зашто, управата на оваа служба не само што ја надополнува желбата на светиите, туку е изобилна со благодарност кон Бога;
 
13 Додека со експериментот на оваа служба, го прославуваат Бога за ваше подложено на Христовото евангелие и за либералната дистрибуција кон нив и на сите луѓе;
 
14 И со својата молитва за вас, која долго за вас за преголема Божја благодат во вас.
 
15 Благодарам му на Бога за својот непроценлив дар.

--- молитва ---

Ние сме во серија пораки со наслов "молејќи се преку Библијата: серија на секој пасус и стих во врска со молитвата во Библијата". Целта на оваа серија е да ги охрабри и мотивира да се молите на Богот на Библијата. Ние го истакнавме секој од овие над 500 стихови и пасуси во Молитвата за молитва молитва. Досега, во оваа серија имаме комплетирани 261 пораки.

Ова е порака # 262 насловена, Молитвата, давање, молитва врска, дел 2.

Во овој пасус, ние го гледаме Павле охрабрувајќи ги верниците во Коринт да им се даде на потребите на верниците во Ерусалим. Како што го прави својот случај, тој дава четири бенефиции кои се донесуваат кога христијаните доброволно им ги даваат на потребите на другите - ако сакате, ќе бидат спроведени четири нуспроизводи на одговорена молитва. Едно е да се каже дека се молиш за нечија ситуација, но тоа е друга работа да ја покажете својата загриженост со давање или служат за олеснување на нивното страдање. Сигурен сум дека жртвите на ураганот Харви и ураганот Ирма ги ценат нашите молитви, но многу повеќе ги ценат парите што ги даваме и испораките што ги испраќаме. И, како што се вели во извештајот на САД денес оваа недела, христијанските агенции обезбедуваат најголемиот дел од олеснителни мерки на теренот.
 
Христијаните во Ерусалим немаа ураган да се справат, но тие се соочуваа со екстремна сиромаштија, бидејќи во голема мера беа отсечени од општеството поради својата професија на верата во Христа во самиот центар на јудаизмот. Павле сакал Коринќаните да обезбедат што недостасува меѓу христијаните во Ерусалим. Коментарот InterVarsity Press забележува дека "конкретната помош што ја дава придонесот на Коринтијаните е да ги задоволи потребите на христијаните од Јудеја, а употребениот збор означува недостиг или недостаток на основни потреби. Во првиот век тоа било храна, облека и засолниште, така што помошта што ја нудиме преку придонесот на Коринтијанците е по пат на неопходност, а не луксуз. "
 
Ако Коринќаните им дадоа на верниците во Ерусалим, Павле им кажува дека ќе ја снабдуваат "желбата на светците". Ова е првиот благослов на слободно давање на оние што имаат потреба. Зборот "сака" значи "недостаток". Монетарната понуда од Коринтската црква ќе ги пополни дупките што постоеле во одредбите на црквата во Ерусалим. Тие ќе обезбедат што немало тоа собрание. Но, Павле вели дека дури и подобри благослови отколку потребите што се обезбедени го следат чинот на давање.
 
Продолжувајќи во стихот 12, тој вели дека нивниот дар ќе биде "изобилен и со многу благодарности кон Бога" преку молитва. Ова е втор благослов за слободно давање на оние што имаат потреба. Со други зборови, дарот што го даваат на црквата во Ерусалим ќе расте дури и подалеку од она што тие го наменети и ќе биде причина за излив или прелевање на благодарност кон Бога во молитва. Библијата вели дека Бог "живее [Неговото присуство се наоѓа во] пофалби на неговиот народ". Дарот што го дава коринтската црква ќе предизвика христијаните во Ерусалим да не се молат за нивните потреби да бидат исполнети, туку да се молат со "многу" радосни благодарности за нивните потреби што биле исполнети. Тие ќе кажат "благодарам" на Бога.
 
Дали сте биле причина за некој што во последно време му дал благодарност на Бог? Дали сте биле причината зошто некој дојде во црква со извештај за пофалба наместо молитвено барање? Ако не, зошто да не почнете да давате слободно денес? Набави нечии туѓи потреби. Дајте им причина да бидете благодарни.
 
Можеме да го делиме истиот дух на Роберт Мареј кој ги напиша овие зборови:

Господи, Ти го сакаш веселиот давател,
Кој има отворено срце и рака
Благословен како река
Тоа ја освежува целата земја.
 
Дај ни тогаш благодатта на давање
Со дух голем и слободен,
Дека нашиот живот и сите наши живееме
Ние можеме да посветиме на Тебе.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Сега, ако си со нас денес и не го познаваш Господ Исус Христос како Твојот Спасител, твојата прва молитва треба да биде она што ние го нарекуваме Синнер молитва.

Прво, прифатете го фактот дека сте грешник и дека сте го скршиле Божјиот закон. Библијата вели во Римјаните 3:23: "Зашто сите згрешија и не ја слават Божјата слава"

Второ, прифати фактот дека постои казна за грев. Во Римјаните 6:23 Библијата вели: "Зашто платата за гревот е смрт ..."

Трето, прифатете го фактот дека сте на пат кон пеколот. Исус Христос во Матеј 10:28 рекол: "И не се плашете од оние кои го убиваат телото, но не можат да ја убијат душата, туку страв од оној кој може да ја уништи душата и телото во пеколот". Исто така, Библијата вели во Откровение 21: 8: "Но страшните и неверните, и гнасни, и убијци, проповедници и гатачи, и идолопоклоници и сите лажливци, ќе учествуваат во езерото што гори со оган и Сулфур: што е втората смрт. "

Сега тоа е лоша вест, но тука е добрата вест. Исус Христос во Јован 3:16 рекол: "Зашто Бог толку го возљуби светот, што го даде својот единороден Син, за секој што верува во него да не загине, туку да има вечен живот" Верувај во твоето срце дека Исус Христос умре за твоите гревови, беше погребан и воскресна од мртвите со силата Божја за вас за да можеш да живееш вечно со Него. Молете се и побарајте од Него да дојде во твоето срце денес, и Тој ќе.

Римјаните 10: 9 и 13 вели: "Ако со устата ти исповедаш Господ Исус, и ќе веруваш во твоето срце дека Бог го воскресна од мртвите, ќе се спасиш ... Зашто, кој ќе го повика името на Господ ќе се спаси. "

Ако верувате дека Исус Христос умрел на крстот за своите гревови, бил погребан и воскресна од мртвите и сакате да Му верувате на своето спасение денес, молете се со мене оваа едноставна молитва: Светиот Отец Боже, сфаќам дека јас Сум грешник и дека направив некои лоши работи во мојот живот. Жалам за моите гревови, и денес избирам да се свртам од моите гревови. За доброто на Исус Христос, прости ми ги моите гревови. Верувам со сето свое срце дека Исус Христос умре за мене, беше погребан и повторно се кренав. Верувам дека Исус Христос е мој Спасител и јас избрав да го следам Него како Господ од овој ден напред. Господи Исусе, молам, дојди во моето срце и да ја спаси мојата душа и да го промени мојот живот денес. Амин.

Ако само му верувате на Исус Христос како на вашиот Спасител, и ја молевте таа молитва и го значеше тоа од твоето срце, јас ви објавувам дека врз основа на Божјото Слово, сега сте спасени од Пеколот и вие сте на пат кон небото. Добредојдовте во семејството Божјо! Честитки за тоа што го направивте најважното нешто во животот и тоа го прима Исус Христос како ваш Господар и Спасител. За повеќе информации за да ви помогне да растат во својата новооткриена вера во Христа, одете во Евангелието светско општество. И прочитајте "Што да направите откако ќе влезете низ вратата". Исус Христос во Јован 10: 9 рекол: "Јас сум врата: од мене, ако некој влегува во него, ќе се спаси, ќе влезе и ќе излезе и ќе најде пасиште"
 
Бог те сака. Ние те сакаме. И Бог може да те благослови.